Sambal Ayam Kisar
1 keping ayam kisar Ramly
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
3 biji cili padi merah
2 biji buah keras
11/2 sb cili boh
1 sk serbuk belacan
1 sk serbuk lengkuas
1/2 sk gula perang
1 cawan air
3 tangkai daun kesum
1 biji kentang - potong kecil
sedikit garam
minyak
Kisar bawang besar, bawang putih, halia, cili padi dan buah keras.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar, serbuk belacan dan serbuk lengkuas hingga wangi. Masuk cili boh dan tumis lagi. Masukkan pula ayam kisar, kentang, garam, gula perang dan sedikit air. Kacau hingga semua bahan-bahan sebati. Masuk air sedikit lagi dan biar hingga kentang empuk dan ayam masak. Tutup api dan masukkan daun kesum. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar, serbuk belacan dan serbuk lengkuas hingga wangi. Masuk cili boh dan tumis lagi. Masukkan pula ayam kisar, kentang, garam, gula perang dan sedikit air. Kacau hingga semua bahan-bahan sebati. Masuk air sedikit lagi dan biar hingga kentang empuk dan ayam masak. Tutup api dan masukkan daun kesum. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment