Wednesday 12 May 2021

Nasi Cendawan
Nasi Cendawan
150g beras - basuh dan toskan
130g isi ayam - potong kecil
50g cendawan shiitake segar - hiris kecil
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1/2 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 helai daun pandan
1/2 sk serbuk kunyit
1 sb stok pekat ayam
3/4 cawan susu cair
3/4 cawan air
sedikit garam
1 sb mentega
minyak

1. Gaul ayam dengan sedikit garam. Ketepikan.
2. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Panaskan minyak bersama mentega. Tumis bahan-bahan kisar bersama-sama kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi.
3. Masuk ayam dan goreng sekejap. Masukkan pula cendawan. Gaul sekali lagi dan masukkan beras. Gaul rata. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk nasi. Kemudian masuk serbuk kunyit, susu cair, air, stok pekat ayam, daun pandan dan garam. Masak nasi seperti biasa.
4. Tabur sedikit bawang goreng dan daun bawang semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment