Saturday 29 May 2021

 Ayam Pad Prik Thai

Ayam Pad Prik Thai

270g isi ayam
1 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2" halia - hiris halus
3 biji cili padi merah - titik
2 batang serai - titik
5 helai daun limau purut
2 sk pes cili Thai
1 sb sos soya Thai
3/4 sb sos tiram
1 sk sos ikan
kacang buncis - hiris 
bunga kobis
lobak merah
sedikit air
sedikit garam*
minyak

Perap ayam dengan sos soya Thai. Ketepikan 30 minit.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, halia, serai dan cili padi hingga wangi. Masuk ayam dan goreng hingga ayam berubah warna. Masuk sedikit air dan sambung menggoreng. Kemudian masukkan pes cili Thai, sos tiram, sos ikan dan daun limau purut. Masukkan pula bunga kobis, lobak merah, kacang buncis, sedikit air dan garam (kalau rasa tak cukup masin). Gaul rata, angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment