Rendang Ayam Wangi
500g ayam
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai
1" lengkuas
1 ketul kecil kunyit hidup
3 biji cili padi merah
3 helai daun limau purut
rempah empat sekawan
1 sb serbuk rempah kari daging + sedikit air
1 sb cili kisar
1 batang serai - titik
1 helai daun kunyit - hiris
4 helai daun limau purut - hiris
1/4 kotak santan
1 sk pes asam jawa + sedikit air
1 sk kerisik
1/2 cawan air
garam
gula perang
minyak
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan rempah empat sekawan hingga wangi. Masuk bancuhan serbuk kari, cili boh, serai dan sambung menumis. Kemudian masukkan ayam dan air secukupnya. Kecilkan api dan renih hingga ayam hampir masak. Masuk sedikit daun kunyit, daun limau purut, air asam jawa, kerisik, garam, gula dan santan. Kacau perlahan-lahan. Angkat dan hidang. Tabur sedikit lagi daun kunyit.
No comments:
Post a Comment