Saturday, 1 May 2021

Biskut Cornflakes Rangup 

Biskut Cornflakes Rangup
1¼ cawan marjerin
1 cawan gula aising
1 sk esen vanilla
2¾ cawan tepung kek Blue Key
1 cawan cornflakes - dikisar halus
cornflakes - diramas kasar untuk digaul nanti
ceri merah - untuk hiasan

1. Pukul marjerin dan gula sekajap.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul rata (tak perlu lama).
3. Masukkan cornflakes halus dan gaul.
4. Masuk tepung sikit-sikit hingga jadi doh yang agak lembut.
5. Ambik sedikit doh, ikut sebesar mana nak, gaul dalam cornflakes diramas kasar. (Biskut ni akan kembang sikit jadi doh tak boleh besar sangat).
6. Susun atas tray, hias dengan ceri merah. bakar pada suhu 160℃ selama 20-25 minit atau hingga rangup.

Kredit: Noriza Jaja

No comments:

Post a Comment