Biskut Nestum
1½ cawan mentega
1⅓ cawan gula halus
1 cawan tepung jagung
2½ cawan tepung gandum
2½ cawan nestum
1 cawan cornflakes - ramas
1 sk esen vanilla
1 biji kuning telur gred A (sapuan)
Nestum - untuk hiasan
1. Pukul mentega dan gula hingga sebati. Masuk esen vanilla. Gaul lagi hingga sebati dan nampak putih.
2. Masuk tepung jagung, nestum, cornflakes yang sudah diramas dan tepung gandum. Masuk tepung gandum sikit2 hingga doh boleh diuli dan melekat ditangan.
3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur kuning di atasnya dan tabur nestum.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 150℃ selama 15-20 minit.
Note:
1. Jika doh masih melekat ditangan boleh tambah sedikit tepung gandum hingga doh boleh diuli.
2. Jika doh agak keras boleh tambah sedikit mentega cair dalam 3sb.
Kredit: CT Kitchen
No comments:
Post a Comment