Wednesday, 12 May 2021

 Puding Roti Sos Kastard Lemak Berkrim

Puding Roti Sos Kastard Lemak Berkrim

Bahan puding roti:
10 keping roti gardenia (potong empat segi)
1 tin susu cair
3 biji telur
1 sk esen vanilla 
5 sb gula
Buah campur kering rendam dalam air panas sekejap - optional

1. Blend semua bahan kecuali roti.
2. Sapu butter setiap keping dan loyang.
3. Susun roti dalam loyang dan curah bahan blend tadi. Tekan2 roti bagi semua merresap.
4. Taburkan buah2 kering tadi.
5. Kukus 30 minit.

Sos kastard:
1 tin susu cair
1/2 cawan air
2 sb tepung kastard
4½ sb gula

1. Campur tepung kastard dalam air, kacau rata.
2. Kemudian campur semua bahan masak atas api perlahan. Kacau2 sampai agak sedikit pekat. Siap!

Kredit: Nurul Shafira

No comments:

Post a Comment