Sunday 22 November 2020

Kari Keema

Kari Keema
1/2 keping daging kisar Ramly
1/2 biji bawang besar - cincang
1/2 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 helai daun salam kering
1/2 biji tomato - di dadu kecil
1 sb serbuk kari daging
1 sk pes halia bawang putih
1/2 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 cawan air
1/4 cawan sayur campuran beku peas, carrot dan jagung
garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, pes halia bawang putih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi. Masuk daging kisar dan gaul hingga daging berubah warna. Masuk daun salam kering, tomato, serbuk kari, serbuk ketumbar, jintan manis dan sedikit air. Kacau hingga rempah-rempah sebati. Jika kering, tambah sedikit air lagi. Akhir sekali, masukkan campuran peas, carrot dan jagung, dan perasakan dengan garam. Gaul rata sekali lagi, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment