Sunday 1 November 2020

Ikan Jenahak Masak Air Asam
Ikan Jenahak Masak Air Asam
2 keping ikan jenahak
1 biji bawang merah - hiris besar
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris halus
1 biji cili hijau - hiris besar
3 biji cili padi merah - titik
1 cawan air
1 sk pes asam jawa
1/2 sk sos tiram
sedikit garam
minyak

Perap ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang-bawang, halia, cili hijau dan cili padi merah hingga wangi. Masukkan air, pes asam jawa, sos tiram dan sedikit air. Biar mendidih dan kemudian masukkan ikan. Biar 2-3 minit, kemudian bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment