Sunday, 22 November 2020

Mee Goreng Udang Kering
Mee Goreng Udang Kering
1 paket mee - celur
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sb udang kering
1/2 sk belacan
1 sb cili boh
1/2 sk serbuk kunyit
3 keping isi ayam - potong kecil
1 keping fish cake - hiris
6 biji fishball - belah dua
2 pokok sawi - hiris kasar
2 sb sos tomato
1 sb sos cili
2 sb sos tiram
2 sb sos soya cair
sedikit air
sedikit serbuk lada sulah
minyak

Perap ayam dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah. Udang kering direndam sekejap. Kemudian bilas dan toskan. Ketepikan kesemua bahan-bahan.

Kisar bawang besar, bawang putih, udang kering dan belacan dengan sedikit air. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk cili boh dan serbuk kunyit. Tumis lagi hingga air kering dan pecah minyak. Masukkan pula ayam dan goreng hingga ayam hampir masak. Kemudian masuk fishball dan fishcake diikuti dengan sos tomato, sos cili, sos tiram dan sos soya cair. Gaul rata. Akhir sekali, masukkan mee dan sawi. Gaul hingga semua bahan-bahan sebati. Hidang bersama hirisan cili merah bercampur kicap manis.

No comments:

Post a Comment