Saturday 7 November 2020

Sotong Masak Kari Merah Thai (2)
Sotong Masak Kari Merah Thai (2)
2 ekor sotong rendam
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris halus
1 batang serai - titik
5 helai daun limau purut
1 paket pes kari merah Thai
1 sk sos ikan
1/2 kotak santan
100ml air
minyak

Panaskan sedikit minyak dan goreng sotong bersama beberapa hirisan halia. Biar airnya keluar dan apabila kering keluarkan sotong dan ketepikan.

Panaskan sedikit minyak lagi dan tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masuk sotong dan goreng sebentar. Kemudian masukkan pes kari merah, daun limau purut dan gaul rata. Bila semua bahan-bahan dah sebati, masukkan santan, air dan sos ikan. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment