Sunday, 1 November 2020

Nasi Goreng Cina
Nasi Goreng Cina
400g nasi
20 ekor udang
6 ulas bawang putih - cincang
100g sayur campur beku
2 biji telur - pukul
2 sb sos soya cair
1 sb minyak bijan
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
minyak

Perap udang dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masuk nasi, gaul sekejap, dan masukkan pula udang dan sayur campur beku. Gaul semua bahan-bahan. Ketepikan nasi, tuang telur dan kacau hingga tiga suku masak. Kemudian gaul nasi dengan telur hingga rata. Masukkan pula sos soya cair, minyak bijan dan garam. Gaul nasi hingga rata, kemudian bolehlah angkat dan hidang. Tabur sedikit hirisan daun bawang jika suka.

No comments:

Post a Comment