Saturday, 1 February 2020

Daging Dendeng
Daging Dendeng
250g daging
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2" halia - hiris
1 batang serai - titik
1/2 sk serbuk lengkuas
1 sb cili boh
1/4 cawan kicap lemak
2 sb kicap manis
1 cawan air
1-2 sk gula
1/2 sk serbuk lada hitam
sedikit garam
minyak
sedikit bawang kuning - dipotong bulat

Perap daging dengan kicap lemak. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, serai dan serbuk lengkuas hingga wangi. Masuk cili boh dan sambung menumis. Kemudian masukkan daging dan goreng hingga daging empuk. Masuk air jika kering. Kecilkan api, tutup periuk dan kacau sekali-sekala. Bila daging dah betul-betul empuk, perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam. Akhir sekali, masukkan hirisan bawang kuning. Gaul sekejap, bila bawang hampir layu bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment