Monday, 10 February 2020

Daging Goreng Kari Merah Thai (1)
Daging Goreng Kari Merah Thai (1)
180g daging
1 biji bawang besar - hiris
1 sk pes halia bawang putih
7 biji kacang buncis - hiris
5 helai daun limau purut - hiris
7 helai daun selasih
3 sk pes kari merah Thai
1/2 cawan santan
1/2 cawan air
1/2 sk garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan pes halia bawang putih hingga wangi. Masukkan pes kari merah dan tumis lagi. Kemudian masukkan daging, daun limau purut dan sedikit air. Biar hingga daging lembut. Jika kering, tambah sedikit air. Bila kuah dah kering, masukkan kacang buncis, santan dan garam. Kecilkan api dan biar hingga kuah kering. Akhir sekali, masukkan daun selasih, gaul sekali lagi, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment