Monday, 10 February 2020

Pasta Goreng Tom Yam

Pasta Goreng Tom Yam
1 cawan pasta
12 ekor udang
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 batang serai - titik
8 helai daun limau purut - hiris
1 biji limau kasturi - jusnya
2-3 sb pes tom yam
1 sb pes cili Thai
sedikit serbuk lada sulah
sedikit air
sedikit garam
1/2 sk gula
minyak

Perap udang dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan.

Didihkan air dengan sedikit garam. Rebus pasta hingga al dente. Angkat dan toskan.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan serai hingga wangi. Masukkan udang dan goreng 1-2 minit. Masukkan pes tom yam dan pes cili. Goreng lagi. Jika kering, masukkan air. Masukkan pula pasta, garam, gula dan daun limau purut. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment