Pasta Goreng Tom Yam
Pasta Goreng Tom Yam
1 cawan pasta
12 ekor udang
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 batang serai - titik
8 helai daun limau purut - hiris
1 biji limau kasturi - jusnya
2-3 sb pes tom yam
1 sb pes cili Thai
sedikit serbuk lada sulah
sedikit air
sedikit garam
1/2 sk gula
minyak
Perap udang dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan.
Didihkan air dengan sedikit garam. Rebus pasta hingga al dente. Angkat dan toskan.
Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan serai hingga wangi. Masukkan udang dan goreng 1-2 minit. Masukkan pes tom yam dan pes cili. Goreng lagi. Jika kering, masukkan air. Masukkan pula pasta, garam, gula dan daun limau purut. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.
Didihkan air dengan sedikit garam. Rebus pasta hingga al dente. Angkat dan toskan.
Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan serai hingga wangi. Masukkan udang dan goreng 1-2 minit. Masukkan pes tom yam dan pes cili. Goreng lagi. Jika kering, masukkan air. Masukkan pula pasta, garam, gula dan daun limau purut. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment