Saturday, 1 February 2020

Nasi Goreng Daun Kesum
Nasi Goreng Daun Kesum
1 mangkuk nasi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
2 biji cili padi
1 sk serbuk belacan
5 batang kacang buncis - hiris halus
5 tangkai daun kesum
1 sk stok pekat ayam
1 biji telur - pukul
3 keping isi ayam
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
minyak

Perap ayam dengan serbuk lada sulah dan garam. Ketepikan 30 minit.

Kisar bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili padi.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan belacan hingga wangi. Masuk ayam dan goreng hingga separuh masak. Kemudian masukkan kacang buncis, goreng sekejap, dan tuangkan telur. Bila telur dah tiga suku masak, masukkan nasi dan gaul rata. Perasakan nasi dengan stok pekat ayam dan garam. Bila nasi dah sebati dengan semua bahan-bahan, masukkan daun kesum. Gaul rata, angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment