Wednesday 26 February 2020

Daging Goreng Pedas
Daging Goreng Pedas
250g daging
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 batang serai - titik
1 biji tomato - potong dadu
2 batang daun ketumbar
1/2 cawan air
1/2 kiub pati daging
1 biji limau kasturi - jusnya
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
minyak

Bahan hiris:
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
3 biji cili padi

Perap daging dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan 30 minit.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan hiris dan serai hingga wangi. Masuk daging dan goreng hingga separuh masak. Jika kering, masukkan air sikit-sikit.

Bila daging dah separuh masak, masuk tomato, kiub pati daging, daun limau purut (jika ada) dan garam. Goreng hingga daging empuk. Tutup api, masuk daun ketumbar, bawang besar dan jus limau kasturi. Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment