Mee Hokkien
Mee Hokkien
1 paket mee kuning
3 ulas bawang putih - hiris
cili padi - jika suka
10 ekor udang
2 ekor sotong
2 keping isi ayam
1 keping kek ikan - hiris
5 biji bebola ikan - belah dua
5 keping cendawan Shitake - hiris
1 pokok sawi Jepun - potong
3" lobak merah - hiris
1 sb sos soya cair
1 sb sos tiram
4 sb sos soya pekat
3 cawan air
sedikit garam
minyak
Potong isi ayam kecil-kecil. Perap dengan sedikit garam dan tepung jagung. Ketepikan. Udang dan sotong diperap juga dengan sedikit garam. Ketepikan juga.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masuk isi ayam, udang dan sotong dan goreng hingga hampir masak. Masukkan pula kek ikan, bebola ikan, sayur-sayur dan sos-sos serta air. Bila semua bahan-bahan dah sebati, masukkan mee dan gaul rata. Tambah air jika kering. Hidang.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masuk isi ayam, udang dan sotong dan goreng hingga hampir masak. Masukkan pula kek ikan, bebola ikan, sayur-sayur dan sos-sos serta air. Bila semua bahan-bahan dah sebati, masukkan mee dan gaul rata. Tambah air jika kering. Hidang.
No comments:
Post a Comment