Monday 10 February 2020

Puding Pisang
Puding Pisang
4 (220g) biji pisang
500ml susu cair
5 sb gula
2 biji telur - pukul
1/2 sk esen vanila
1/2 sk serbuk kulit kayu manis
1/2 cawan serbuk roti Panko
1 sb tepung kastard

Lecek pisang hingga hancur. Ketepikan.

Didihkan susu cair bersama gula dan esen vanila. Ambil sedikit bancuhan susu dan masukkan ke dalam telur. Kacau rata. Kemudian tuang telur ke dalam periuk berisi susu tadi. Kacau rata supaya tidak berbiji-biji. Tutup api dan ketepikan dalam 5 minit. Masuk pisang lecek tadi bersama serbuk kulit kayu manis dan tepung kastard. Gaul rata hingga pisang betul-betul sebati dengan bancuhan susu.

Ambil bekas pembakar dan tabur serbuk roti. Tuang adunan pisang dan ratakan. Bakar pada suhu 180℃ selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment