Sunday, 1 March 2020

Ayam Kuah Kunyit
Ayam Kuah Kunyit
10 ketul ayam
1 biji bawang besar - cincang
1 sk pes halia bawang putih
1 biji cili merah atau hijau - dipotong kecil
3 biji cili kering - dipotong kecil
1-2 biji cili padi
1 biji tomato - potong dadu
1 biji kentang - potong dadu
1 batang seleri - hiris
2 batang daun ketumbar - hiris kasar
1 sk stok pekat ayam
1/2 sk kunyit
1-2 cawan air
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
minyak

Perap ayam dengan garam dan serbuk lada hitam selama 30 minit. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi. Masuk cili merah dan cili kering dan tumis lagi. Masukkan pula ayam, gaul rata, dan masukkan pes halia bawang putih. Jika kering tambah sedikit air. Gaul dan biar hingga ayam separuh masak.

Bila ayam dah separuh masak, masukkan pula tomato, kentang, seleri, stok pekat ayam, serbuk kunyit, garam dan sedikit air. Gaul rata dan biar hingga ayam empuk. Tambah air jika nak kuah lebih. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar, gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment