Sunday, 22 March 2020

Makaroni Goreng Taucu
Makaroni Goreng Taucu
1 mug makaroni
1 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
3 keping isi ayam - hiris
10 ekor udang - potong 2-3
1 keping fishcake - hiris
1 sb cili boh
2 sb taucu kuning manis
1 sb sos tiram
1/4 biji lada benggala merah - hiris kecil
2" lobak merah - potong batang mancis
sedikit air rebusan pasta
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
minyak

Rebus makaroni dalam air bergaram hingga al dente. Angkat dan toskan. Simpan sedikit air rebusan pasta.

Perap ayam dan udang dengan sedikit serbuk lada sulah dan garam. Ketepikan. (Perap berasingan).

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang hingga wangi. Masuk cili boh dan tumis lagi. Kemudian masukkan ayam, goreng sebentar, dan masukkan pula udang dan fishcake. Bila ayam, udang dan fishcake dah hampir masak, masukkan taucu dan sos tiram. Jika kering, tambah sedikit air rebusan pasta. Masukkan pula lada benggala merah, lobak merah, makaroni, serbuk lada sulah dan garam. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment