Tuesday, 17 March 2020

Kentang dan Tempe Goreng Sambal Hijau 
Kentang dan Tempe Goreng Sambal Hijau
2 biji kentang - hiris
1 keping tempe - hiris
sedikit ikan bilis
sedikit kacang tanah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 biji cili hijau
1 biji cili merah
3 biji cili padi hijau
sedikit air
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
minyak

Panaskan minyak dan goreng kentang, tempe, ikan bilis dan kacang tanah. Goreng bahan-bahan ini berasingan. Angkat dan ketepikan.

Kisar bawang besar, bawang putih, cili hijau, cili merah dan cili padi. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Kacau hingga sambal masak. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Bila sambal dah betul-betul masak, masukkan kentang, tempe, ikan bilis dan kacang tadi. Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment