Sunday 29 March 2020

Daging Goreng Kari Merah Thai (2)

Daging Goreng Kari Merah Thai (2)
180g daging
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
2 batang serai - titik
2 sb pes kari merah Thai
1/4 biji kelapa - santan pekat
1 sk sos ikan
2" lobak merah - hiris
1 batang seleri - hiris
3 tangkai daun selasih
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masuk pes kari merah Thai dan tumis lagi. Masukkan pula daging dan goreng hingga daging hampir empuk. Kemudian masukkan santan, sos ikan dan gaul rata. Bila daging dah empuk, masukkan lobak merah dan seleri. Bila lobak merah lembut, tutup api dan masukkan daun selasih. Gaul sekali lagi. Hidang.

No comments:

Post a Comment