Thursday, 1 April 2021

Pasta Goreng Cili Padi
Pasta Goreng Cili Padi
200g pasta bowtie
15 ekor udang - potong kecil-kecil
5 biji bebola sayur - belah dua
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
3 biji cili padi merah - hiris halus
1/4 biji lada benggala merah - potong kiub
1/4 biji lada benggala hijau - potong kiub
30g kacang peas
1 tangkai daun ketumbar - hiris
1/2 sk Italian herbs
2 sb sos tiram
30ml susu segar/susu sejat
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit air rebusan pasta
1/2 sb tepung jagung + air
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
minyak

Rebus air dengan sedikit garam. Bila air mendidih, masukkan pasta dan rebus hingga al dente. Angkat dan toskan.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga wangi. Masuk udang dan bebola sayur. Bila udang dah berubah warna, masukkan pula lada benggala merah dan hijau, Italian herbs, sos tiram, pati ikan bilis, garam dan serbuk lada hitam. Jika kering, tambah sedikit air rebusan pasta. Kemudian masukkan pula pasta, kacang peas dan susu segar. Gaul rata. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Gaul rata sekali lagi, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment