Sunday, 18 April 2021

 Ayam Taucu Dengan Peria

Ayam Taucu Dengan Peria

500g ayam
1 biji peria (medium)- hiris nipis
2-3 ulas bawang putih - hiris halus
1" halia - hiris halus
3 biji cili padi merah - titik
1 sk taucu kuning manis
1 sk sos tiram
1 sb kicap manis
1/2 cawan air
sedikit gula
minyak

1. Gaul peria dengan garam. Ketepikan sekejap supaya air pahitnya keluar. Kemudian bilas dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masuk ayam dan goreng hingga berubah warna.
3. Masuk taucu, sos tiram, kicap manis, cili padi dan air. Gaul rata, kecilkan api dan biar merenih hingga ayam hampir masak.
4. Masuk peria dan sedikit air jika perlu. Perasakan dengan gula dan garam (jika perlu).
5. Kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment