Sunday, 25 April 2021

 Bihun Goreng Adabi

Bihun Goreng Adabi

1 (100g) keping bihun
10 ekor udang
6-7 ekor sotong - hiris
1(120g) paket besar pes Mee Goreng Adabi
1 keping kek ikan - hiris
1/2 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 biji cili merah - hiris
1-2 pokok sawi bunga - hiris kasar
1 keping tauhu - potong kecil-kecil
sedikit air
sedikit serbuk pati ikan bilis
sedikit garam
minyak

Rendam bihun dengan air paip selama 30 minit. Tapis dan toskan. Panaskan minyak dan goreng tauhu hingga kuning. Angkat dan ketepikan. 

Dengan baki minyak menggoreng tauhu tadi, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Masuk sotong, goreng sekejap, masuk udang dan kek ikan. Kemudian masukkan pes Mee Goreng Adabi dan kacau. Masuk air sikit jika kering. Masukkan pula bihun, sawi bunga, cili merah, serbuk pati ikan bilis dan garam. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment