Tuesday 13 April 2021

Kari Ikan Bawal
Kari Ikan Bawal
1 ekor ikan bawal - belah dua
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2" halia
2 biji cili hijau - belah
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 sk biji sawi
3-4 sb serbuk rempah kari + air
3/4 kotak santan kotak
2 cawan air
6 biji bendi
1 biji tomato - potong empat
1 biji terung bulat - potong enam
sedikit garam
minyak

Kisar bawang-bawang dan halia. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar bersama kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih hingga wangi. Masuk bancuhan serbuk kari dan tumis hingga naik bau. Masukkan air dan biar mendidih. Bila kuah mendidih, masukkan pula terung, bendi dan tomato. Kemudian masukkan cili hijau, santan dan garam. Bila santan dah sebati, masukkan ikan. Kacau perlahan-lahan. Bila ikan dah masak, bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment