Red Pearl Cookies
150g mentega (suhu bilik)
75g gula castor
150g tepung gandum
50g corn flakes
50g chocolate chips
25g almond strips/nibs (almond strips sangai sekejap)
1 sk esen vanila
ceri merah - hiris memanjang atau dadu
1. Satukan mentega dan gula castor. Gaul dengan senduk kayu hingga sebati dan rata. Jangan pukul hingga kembang nanti biskut jadi kembang dan leper lepas di bakar.
2. Masukkan tepung gandum, gaul sebati.
3. Masukkan corn flakes, chocolate chips, almond strips/nibs dan esen vanila. Gaul semua hingga sebati dan rata.
4. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar.
5. Letak hirisan ceri merah di atasnya.
6. Bakar pada suhu 170℃ selama 20-25 minit bergantung pada oven masing-masing.
7. Angkat dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit: Eka Zahra
No comments:
Post a Comment