Friday, 14 August 2020

Ayam Masak Garam Masala
Ayam Masak Garam Masala
300g isi ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
sedikit rempah 4 sekawan
1-2 serbuk garam masala
1 sb serbuk cili Kashmiri
1 sb sos tomato
1 biji kentang - potong dadu
1 tangkai daun ketumbar - hiris kasar
1/2 cawan air
1/2 cawan susu/yoghurt asli
1 sk stok pekat ayam
sedikit garam
minyak

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar ini hingga naik bau. Masuk rempah 4 sekawan diikuti dengan serbuk garam masala dan serbuk cili. Sambung menumis dan jika kering, tambah sedikit air.

Masukkan pula ayam dan kentang. Tambah air dan biar merenih hingga ayam dan kentang empuk. Masukkan sos tomato, stok pekat ayam, garam dan susu. (Jika guna yoghurt asli, kurangkan sukatan). Akhir sekali, masukkan daun ketumbar. Gaul rata kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment