Saturday 22 August 2020

Sotong Masak Kari Merah Thai
Sotong Masak Kari Merah Thai
2 ekor sotong rendam
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
2 sb rempah kari merah
1/2 kotak santan
1 cawan air
1 sk sos ikan
1-2 biji limau kasturi - jusnya
1 tangkai daun ketumbar
minyak

Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Goreng sotong untuk keluarkan airnya. Bila air dah kering, angkat dan ketepikan.

Panaskan sedikit minyak lagi dan tumis bawang-bawang dan halia hingga wangi. Masuk rempah kari merah dan kacau. Jika kering, tambah sedikit air. Kemudian masukkan sotong dan kecilkan api. Kacau sekali-sekala. Bila sotong dah masak, masukkan santan, sos ikan dan jus limau kasturi. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment