Saturday 1 August 2020

Mackerel Masak Daun Kari
Mackerel Masak Daun Kari
1 tin (230g) mackerel
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris halus
2 tangkai daun kari
1 sk serbuk cili
1 sk serbuk kari ikan
1 biji tomato - potong kecil-kecil
1 ketul asam jawa + air
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan halia hingga wangi. Masuk tomato diikuti dengan serbuk cili dan serbuk kari ikan. Kacau-kacau. Jika kering, masuk sedikit air. Bila semua rempah-rempah dah sebati, masukkan mackerel dan sosnya sekali bersama daun kari. Akhir sekali, masukkan air asam jawa. Gaul rata dan biar dalam 2-3 minit, kemudian bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment