Saturday, 1 August 2020

Tempe dan Kentang Goreng Sambal Limau
Tempe dan Kentang Goreng Sambal Limau
1 keping tempe - hiris
1 biji kentang - potong kecil dan rebus
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sb cili boh
2 biji limau kasturi - jusnya
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit air
sedikit gula
minyak

Panaskan minyak dan goreng tempe hingga kekuningan. Angkat.

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang-bawang hingga wangi. Masuk cili boh dan tumis hingga pecah minyak. Masuk sedikit air jika kering dan juga sedikit pati ikan bilis. Gaul rata dan bila dah sebati, masukkan pula tempe, kentang, gula dan jus limau kasturi. Masukkan juga limau kasturi tadi (potong kecil-kecil) selepas ambil jusnya. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment