Saturday 22 August 2020

Pasta Goreng Kicap
Pasta Goreng Kicap
11/2 mug pasta bowtie
1 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
15 ekor udang - potong kecil
1 keping fishcake - hiris
3" lobak merah - potong dadu
1/4 biji lada benggala merah - potong dadu
1/4 biji lada benggala kuning - potong dadu
1 tangkai daun bawang (jika ada)
1/2 kiub pati ikan bilis
1 sb cili boh
1 sb sos tiram
1 sb kicap
sedikit air
sedikit garam
minyak

Didihkan air dengan sedikit garam. Rebus pasta hingga al dente.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang hingga wangi. Masuk cili boh dan tumis sekejap. Kemudian masukkan udang dan fishcake. Goreng sekejap dalam beberapa minit. Jika kering, masuk sedikit air. Masukkan pula pati ikan bilis, sos tiram, kicap dan sayur-sayur. Akhir sekali, masukkan pasta dan perasakan dengan garam. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment