Saturday 1 August 2020

Kari Bebola Daging
Kari Bebola Daging
250g daging kisar
20g serbuk roti Panko + 50ml susu
20g tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
1/2 biji bawang besar - cincang
1/2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2" halia
3 sb rempah kari daging + air
1/2 kotak santan
1 biji kentang - potong kecil
1 tangkai daun kari
1 biji cili hijau
11/2 cawan air
minyak

Untuk bebola daging, gaul daging kisar bersama serbuk roti, tepung gandum, telur, bawang besar cincang, garam dan serbuk lada hitam. Bulat-bulatkan dan goreng dalam minyak yang betul-betul panas hingga garing. Angkat dan ketepikan.

Untuk kari pula, kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk bancuhan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak. Masuk kentang, air dan tutup periuk. Biar merenih dalam 15 minit. Masukkan daun kari, garam, bebola daging dan santan. Kacau perlahan-lahan beberapa minit atau hingga kentang empuk. Kemudian bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment