Wednesday 7 October 2020

Pasta Kari Ayam
Pasta Kari Ayam
1 mug pasta penne
3 keping isi ayam
1 biji bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/2" halia - cincang
3 floret bunga kobis
7 batang kacang buncis
2 sb serbuk kari daging
1 sk jintan putih
1/2 sk serbuk kunyit
1/2 sk stok pekat ayam
1/2 cawan air
sedikit garam
minyak

Didihkan air dengan sedikit garam. Kemudian rebus pasta hingga al dente. Angkat dan toskan. 

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan halia hingga wangi. Masuk ayam dan goreng. Bila ayam bertukar warna, masukkan serbuk kari daging, jintan putih, serbuk kunyit dan sedikit air. Gaul rata. Kemudian masukkan bunga kobis dan kacang buncis. Perasakan dengan garam dan stok pekat ayam. Jika kering tambah sedikit air lagi. Akhir sekali, masukkan pasta. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment