Wednesday, 7 October 2020

Daging Masak Hitam (2)
Daging Masak Hitam (2)
160g daging
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1 biji bunga lawang
2 biji cengkih
2 biji buah pelaga
1 sb sos tomato
1 sb sos tiram
2 sb kicap manis
1 tangkai daun bawang
sedikit air
sedikit garam
minyak

Perap daging dengan sos tomato, sos tiram dan kicap manis.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, halia, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Masukkan daging, sedikit garam dan gaul rata. Tutup periuk, kecilkan api dan biar hingga daging masak. Kacau sekali-sekali. Jika kering, masuk sedikit air. Bila daging dah empuk, masuk daun bawang. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment