Wednesday 15 April 2020

Ayam Masak Merah
Ayam Masak Merah
7 ketul ayam
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2" halia - hiris
1/2 biji bawang besar kuning - hiris
2 tangkai daun ketumbar - hiris kasar
rempah empat sekawan
2 sb cili boh
4 sb sos tomato
1/2 kecil susu cair
1 sk stok pekat ayam
1 cawan air
1 sk gula
1/2 sk garam
1 sk serbuk kunyit
minyak

Perap ayam dengan garam dan serbuk kunyit selama 30 minit.

Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak. Angkat. Dengan baki minyak tadi, tumis bahan-bahan hiris dan rempah empat sekawan hingga wangi. Masuk cili boh dan tumis. Bila pecah minyak, masukkan sos tomato, susu cair, gula, garam, sedikit air, ayam dan stok pekat ayam. Kacau hingga semuanya sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar kuning dan daun ketumbar. Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment