Tuesday 21 April 2020

Ramen Kari Hijau Thai
Ramen Kari Hijau Thai
1 paket ramen segar
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1 batang serai - titik
1/2 biji cili merah - hiris
3 keping isi ayam
1 keping fishcake - hiris
5 biji fishball - belah dua
2" lobak merah
3 sb pes kari hijau
1/2 biji kelapa - santan
1 sb sos ikan
1/2 sk stok pekat ayam
1 tangkai daun ketumbar

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar hingga wangi. Masuk pes kari hijau dan kacau hingga pecah minyak. Kemudian masukkan serai dan isi ayam. Bila ayam hampir masak, masukkan pula santan dan fishball, fishcake dan juga sayur-sayur. Perasakan dengan stok pekat ayam dan sos ikan. Bila semua bahan-bahan dah masak, bolehlah angkat dan hidang. Tabur dengan daun ketumbar dan cili merah semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment