Wednesday 15 April 2020

Mee Kari
Mee Kari
2 kg mee kuning
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2" halia
3 batang serai - titik
5 sb udang kering
250g daging - hiris
10 ekor udang
2 biji kentang
8 sb serbuk rempah kari daging
2 tangkai daun kari
1 paket fishball - hiris dan goreng
1 paket fishcake - belah 2
10 cawan air
1 paket tauhu bulat (dah bergoreng)
11/2 kotak santan
21/2 kiub pati daging
2 biji cili merah - hiris
2 biji cili hijau - hiris
12 biji telur rebus
1 mangkuk kecil taugeh
sedikit daun sup - hiris
sedikit daun bawang - hiris
sedikit garam
minyak

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Kisar juga udang kering tapi berasingan daripada bawang. Ketepikan kedua-duanya. Kentang direbus hingga empuk dan dilecek.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar, serai dan udang kering hingga wangi. Masuk rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak. Masuk daging dan kacau hingga daging keluarkan airnya. Kemudian masukkan air, kentang lecek, daun kari, kacau rata dan tunggu hingga mendidih. Biar hingga daging empuk.

Bila kuah dah mendidih, masukkan udang, fishball, fishcake, tauhu bulat, kiub pati daging dan garam. Akhir sekali, masukkan santan. Kacau supaya santan tak pecah. Hidang bersama taugeh, daun sup, daun bawang, telur, cili merah dan cili hijau.

No comments:

Post a Comment