Kek Yogurt Berlemon
Kek Yogurt Berlemon
195g tepung naik sendiri
1 sk serbuk penaik
1/2 sk soda bikarbonat
1/4 sk garam
1 biji lemon - parutannya
2 biji telur saiz A
180g dadih asli
120ml (1/2 cawan) minyak jagung
200g gula
1 sk esen vanilla
Campur tepung naik sendiri, serbuk penaik, soda bikarbonat, garam dan parutan lemon. Ketepikan.
Dalam mangkuk yang lain, masukkan telur, dadih, minyak, gula dan esen vanilla. Kacau hingga sebati (tak perlu gunakan mixer). Bila semua bahan-bahan dah sebati, tuang ke dalam campuran tepung tadi. Gaul rata. Kemudian tuang ke dalam loyang atau bekas yang telah disapu mentega. Bakar pada suhu 180℃ selama 35-40 minit.
Dalam mangkuk yang lain, masukkan telur, dadih, minyak, gula dan esen vanilla. Kacau hingga sebati (tak perlu gunakan mixer). Bila semua bahan-bahan dah sebati, tuang ke dalam campuran tepung tadi. Gaul rata. Kemudian tuang ke dalam loyang atau bekas yang telah disapu mentega. Bakar pada suhu 180℃ selama 35-40 minit.
No comments:
Post a Comment