Monday, 6 April 2020

Bubur Lambuk
Bubur Lambuk
250g nasi
60g daging
1/2 keping daging kisar Ramly
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1 sb udang kering - rendam
1 batang serai - titik
60g pes bubur lambuk
1/2 kotak santan
1 kiub pati daging
1 batang lobak merah - potong kiub
1 biji kentang - potong kiub
2-3 cendawan - siat-siat
1 batang seleri - hiris
1 tangkai daun ketumbar - hiris
air secukupnya
sedikit garam
minyak

Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan udang kering. Ketepikan. Kemudian rebus nasi dengan air secukupnya.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi. Masuk daging dan goreng sekejap, kemudian masukkan pula daging kisar dan goreng lagi. Masukkan pula pes bubur lambuk dan kacau rata. Bila dah wangi, masukkan ke dalam periuk berisi nasi dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang dan lobak merah dan perasakan dengan kiub pati daging dan garam. Bila kentang dah empuk, masukkan cendawan, seleri, daun ketumbar dan santan. Gaul rata kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment