Friday, 1 May 2020

Labu Masala
Labu Masala
250g labu (berat selepas buang biji dan kulit)
1/2 sk jintan putih
1/2 sk biji sawi
1/2 sk biji halba
4-5 biji cili kering - rendam
1" halia - cincang
2 biji cili hijau - hiris
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk cili
1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk gula perang
1 sb asam jawa + air
1/2 cawan air
1 tangkai daun ketumbar - hiris
sedikit garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis jintan putih, biji sawi, biji halba, cili kering, halia dan cili hijau hingga wangi. Masuk labu, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili dan garam. Gaul rata. Masukkan pula air dan bila mendidih, tutup periuk dan renih hingga labu separuh masak. Kemudian masukkan gula perang dan air asam jawa. Renih lagi hingga labu masak. Tutup api dan tabur hirisan daun ketumbar (jika ada). Labu sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment