Ketupat Pulut
Ketupat Pulut
2 kg pulut
2 kg santan
3 helai daun pandan
2-3 cawan air
2 sk garam
daun palas secukupnya
Campur santan, air, daun pandan dan garam ke dalam periuk. Didihkan santan dengan api perlahan. Kacau selalu supaya santan tak pecah.
Bila santan mendidih, masukkan pulut dan kacau hingga santan kering. Pulut masih belum masak lagi pada peringkat ini. Biar hingga kering, tutup api dan sejukkan pulut. Kemudian masukkan pulut kedalam kelongsong ketupat dan balut. Ikat dengan kemas bahagian bawahnya supaya pulut tak terburai dan air masuk kedalam semasa merebus.
Didihkan air dengan sedikit garam. Rebus ketupat dalam 30-40 minit atau hingga pulut masak sepenuhnya.
Bila santan mendidih, masukkan pulut dan kacau hingga santan kering. Pulut masih belum masak lagi pada peringkat ini. Biar hingga kering, tutup api dan sejukkan pulut. Kemudian masukkan pulut kedalam kelongsong ketupat dan balut. Ikat dengan kemas bahagian bawahnya supaya pulut tak terburai dan air masuk kedalam semasa merebus.
Didihkan air dengan sedikit garam. Rebus ketupat dalam 30-40 minit atau hingga pulut masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment