Friday, 1 May 2020

Strawberry Cheese Tart
Strawberry Cheese Tart
20 biji mangkuk tart
strawberry filling

Bahan untuk krim cheese:
250g krim cheese
50g gula castor
1 biji telur saiz B
1/2 sk esen vanilla

Mangkuk tart dan strawberry filling saya beli yang dah siap.

Untuk krim cheese, keluarkan krim cheese dari peti sejuk selama 30 minit sebelum digunakan. Kemudian putar krim cheese dengan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla dan putar lagi hingga semua bahan-bahan sebati.

Isi strawberry filling dalam piping bag. Picit ke dalam mangkuk tart. Masuk krim cheese yang telah diputar tadi ke dalam piping bag yang lain. Kemudian picit ke dalam mangkuk tart tadi. Isi sampai penuh.

Untuk lorekkan di atas cheese tart, campur sedikit pewarna merah dengan sedikit krim cheese. Kacau hingga warna rata. Buat garis kecil-kecil dengan pencungkil gigi. Kemudian tarik dari bahagian atas sampai ke bawah hingga ada ekor sikit. Buat hingga semua tart habis. Bakar dalam 5 minit pada suhu 170℃.

No comments:

Post a Comment