Thursday, 21 May 2020

Mee Goreng Kicap Pedas
Mee Goreng Kicap Pedas
1 paket (450g) mee kuning
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
seketul kecil halia
3-4 biji cili padi merah - ketuk
1 biji cili merah - hiris
30g daging - hiris
30g isi ayam - potong kecil
1 keping fishcake - hiris
6 biji fishball - belah dua
2-3 keping cendawan tiram - siat-siat
1/2 batang lobak merah - hiris
3-4 helai sawi panjang- hiris
1 kiub pati daging
1 sb kicap pekat
2 sb kicap pedas
11/2 sb minyak bijan
1/2 cawan air
1/2 sk serbuk lada hitam
sedikit garam
minyak

Perap daging dan ayam dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi hingga wangi. Masuk daging dan isi ayam dan goreng separuh masak. Kemudian masukkan fishball, fishcake, lobak merah, cendawan tiram, kicap-kicap, minyak bijan, kiub pati daging, serbuk lada hitam, garam dan air. Kacau dan biar mendidih. Bila kuah mendidih, masukkan mee dan sawi. Gaul rata dan bila mee dah masak, bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment