Friday, 15 May 2020

Sambal Ikan Bilis dan Kentang
Sambal Ikan Bilis dan Kentang
segenggam ikan bilis
1 biji kentang - potong dadu
sedikit kacang peas
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
2-3 biji cili padi merah
1/2 sk pes asam jawa
1/2 sk serbuk perasa Maggi
1/2 sk gula
1/2 sk garam
minyak

Kisar bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili padi. Ketepikan.

Panaskan minyak dan goreng kentang hingga kuning keemasan. Angkat dan ketepikan. Kemudian goreng pula ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan juga.

Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk pes asam jawa, serbuk perasa, garam, gula dan kacang peas. Bila dah sebati, masukkan pula ikan bilis dan kentang. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment