Sup Daging Sedap
Sup Daging Sedap
200g daging - hiris
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
2-3 biji cili padi - titik
1 biji kentang - potong kiub
1 batang lobak merah - potong kiub
2-3 keping cendawan tiram - siat-siat
1 batang seleri - hiris
1 biji tomato - potong enam
1 kiub pati daging
15 biji lada hitam
5-6 biji cengkih
1/2 batang kulit kayu manis
1 tangkai daun ketumbar
sedikit garam
air secukupnya
minyak
Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Ketepikan.
Rebus daging dengan air secukupnya bersama lada hitam, cengkih dan kulit kayu manis hingga tiga suku empuk. Buang sisa-sisa kotor dipermukaan air. Bila daging dah hampir empuk, tapis dan didihkan semula.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk ke dalam daging tadi bersama cili padi. Kemudian masukkan sayur-sayur, kiub pati daging, tomato dan garam. Bila daging dan sayur dah empuk, tutup api dan masukkan daun ketumbar. Gaul kemudian angkat dan hidang.
Rebus daging dengan air secukupnya bersama lada hitam, cengkih dan kulit kayu manis hingga tiga suku empuk. Buang sisa-sisa kotor dipermukaan air. Bila daging dah hampir empuk, tapis dan didihkan semula.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk ke dalam daging tadi bersama cili padi. Kemudian masukkan sayur-sayur, kiub pati daging, tomato dan garam. Bila daging dan sayur dah empuk, tutup api dan masukkan daun ketumbar. Gaul kemudian angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment