Sunday, 24 May 2020

Lontong
Lontong
1 paket nasi impit - rebus
bawang merah
bawang putih
udang kering
kunyit hidup
serai - titik
cili merah - hiris
daun kunyit
santan kotak
air
lobak merah - hiris
sengkuang - hiris
suhun - rendam
fucuk - rendam
kobis
tauhu - goreng
tempe - goreng
telur - rebus
garam
minyak

Kisar bawang merah, bawang putih, udang kering dan kunyit hidup. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi. Masuk sedikit air dan biar mendidih. Kemudian masukkan santan dan kacau. Masukkan pula sayur-sayur seperti lobak merah, sengkuang, suhun, fucuk, kobis, tauhu, tempe dan juga daun kunyit, cili merah dan garam. Bila semua bahan-bahan dah masak, angkat dan hidang dengan nasi impit, telur rebus dan sambal ikan bilis.

No comments:

Post a Comment